Menu

Naar inhoud

Basisprincipes

Inloggen NL - EN

2. Logo's en facultaire iconen

Hieronder vind je alle officiële logo's van de UGent. Creëer zelf geen andere logo's.

2.1 Auteursrecht

Alle logovarianten van Universiteit Gent zijn auteursrechtelijk beschermd.

Gebruik ze uitsluitend onder voorwaarde dat er een rechtstreekse link is met de Universiteit Gent.

Twijfel je of externe firma's de UGent correct vermelden in hun communicatie of op hun producten? Contacteer juridischezaken@ugent.be

2.2 Download instructies

Hoe gebruik je de verschillende logo's die je op deze pagina kan downloaden?

 

Gebruik .png in presentaties, online...

Dit bestandstype opent in alle standaard software zoals bijvoorbeeld Microsoft Word, Powerpoint... Nadeel: vergroot het logo niet te veel, want dan verliest dit bestandstype haar kwaliteit (gepixeld resultaat).

 

Gebruik .eps in grafische software

Dit bestandstype opent alleen via grafische software zoals Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign... Voordeel: .eps is 'vectorieel', waardoor je het zo groot kan maken als je wil zonder kwaliteitsverlies.

KIES CMYK OF PANTONE VOOR OPMAAK VAN PROFESSIONEEL DRUKWERK: BROCHURES, FLYERS...

  • CMYK: de standaard in professioneel offset of digitaal drukwerk. Ook wel 'quadri', 'full colour' of 'vierkleurendruk'. Kleur ontstaat via mengeling van 4 kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart).

  • PANTONE: enkel beschikbaar in offset drukwerk, niet in digitaal drukwerk. Ook wel 'PMS', 'Pantone Matching System'. Je betaalt per voorgemengde, solide kleur. C staat voor 'coated' (glanzend), U voor 'uncoated' (mat).

KIES RGB VOOR OPMAAK VAN DIGITALE TOEPASSINGEN: ONLINE BANNERS, ...

  • RGB: kleur ontstaat via mengeling van primaire lichtkleuren Rood, Groen en Blauw uitgedrukt in numerieke getallen.

ALS ÉÉN GEHEEL

Gebruik het logo als één geheel. Splits het logo niet op. Het beeldmerk (figuur) bevat de meest pure maar toch herkenbare vormen van de aula: de stereobaat, de zuilen, het hoofdgestel en het fronton.

TAALKEUZE: NEDERLANDS OF ENGELS

Het logo is beschikbaar in Nederlands ‘Universiteit Gent’ of Engels ‘Ghent University’

Beide taalvarianten zijn evenwaardig. Dit is een strategische keuze die past binnen onze internationale ambities. Kies telkens duidelijk één taal in functie van de doelgroep.

Combineer de twee taalvarianten niet naast elkaar in eenzelfde communicatiemiddel. In drukwerk kan je bijvoorbeeld wel creatief recto/verso afwisselen: ene kant Nederlands, andere kant Engels.

Er is geen logovariant voor andere talen zoals Frans, Duits...

STANDAARD IN BLAUWE KLEUR

  • gebruik standaard het logo in kleur: blauw op witte of transparante achtergrond (positieve kleuren).
  • gebruik enkel logo in wit op blauwe (diapositieve kleuren) of transparante achtergrond indien noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer je logo plaatst bovenop een donkere foto. 
  • in zwart: gebruik de zwarte variant uitzonderlijk in zwart/wit drukwerk.

DOWNLOAD

Elk logo is beschikbaar in diverse kleuren en bestandsformaten: zie 2.2 Download instructies.

Logo Universiteit Gent (NL)
Logo Ghent University (EN)

2.4 Bounding box

Respecteer de 'bounding box': de verplichte minimale vrije ruimte rondom het logo. Hou deze ruimte vrij in alle situaties. Dit beschermt de integriteit van het logo.

De bounding box van het logo bestaat uit een totale grid van 5 vierkantjes breed x 4 vierkantjes hoog, waarbij één vierkantje overeenkomt met de grootte van het beeldmerk (= figuur van de aula).

Zorg ervoor dat de bounding box zelf nooit zichtbaar is in het eindresultaat. Gebruik dit enkel als houvast bij het plaatsen van het logo in diverse communicatiemiddelen (zie 6. Grid en Layout).

MINIMUMGROOTTE

Plaats het logo nooit kleiner dan 50% om de leesbaarheid te garanderen. Dat is 5 x 4 vierkantjes van een A7 layout.

 

Logo Universiteit Gent in kleur  (met grijze grid-blokjes en magenta bounding box)
op 282% ware grootte 

 

Logo Universiteit Gent
op minimale grootte: 50% van ware grootte

2.5 Do's & don'ts

Het is niet toegestaan om het logo zelf aan te passen.

Let er op dat je het logo niet animeert, in kleur aanpast, schuintrekt, vervormt, de elementen uit elkaar trekt, effecten toepast of extra typografie toevoegt.

Probeer ook nooit zelf het logo na te maken, het font te veranderen of de verhoudingen aan te passen. En probeer er altijd voor te zorgen dat het contrast tussen het logo en de achtergrond voldoende is.

Respecteer altijd de bounding box rondom het logo om de identiteit en integriteit van het logo te beschermen.

Dezelfde principes gelden voor de facultaire iconen.

Maak geen eigen logo's. Zie 8. Merkportfolio

2.6 Logo campussen

Er is een aangepaste logovariant exclusief voor 'Campus Kortrijk' en 'Global Campus' in Korea. Deze submerken van de UGent kunnen zich zo sterker profileren buiten de regio (Groot-)Gent.

Kies telkens duidelijk voor één logo. Een Campus-logo vervangt het basislogo. Respecteer dezelfde principes en richtlijnen zoals bij het basislogo.

Overige Campussen (zoals Campus Schoonmeersen, Campus Coupure...) hebben geen eigen logovariant en kunnen dit niet zomaar zelf maken.

DOWNLOAD

Elk logo is beschikbaar in diverse kleuren en bestandsformaten: zie 2.2 Download instructies.

Logo Universiteit Gent Campus Kortrijk (NL)
Logo Ghent University Global Campus (EN)

2.7 Facultaire iconen

Alle 11 faculteiten hebben elk een eigen icoon in een eigen facultaire kleur . Zo onderscheiden ze zich als éénzelfde familie met een duidelijk gezicht.

Elk icoon bestaat in Nederlands en Engels. Download ze hieronder samen in één zip-bestand per faculteit. Kies in functie van je doelgroep duidelijk voor één taal binnen eenzelfde communicatiemiddel.

Combineer het facultaire icoon verplicht met het basislogo. Zo blijft duidelijk van welke universiteit de faculteiten onderdeel uitmaken. Plaats dit op dezelfde grootte. Zie 8.3 UGent hoofdafzender – Facultair

Voor de iconen gelden de zelfde principes zoals bij het basislogo: behandel ze als één geheel, standaard in kleur, respecteer de bounding box en minimumgrootte, vervorm ze niet.

DOWNLOAD

Elk facultair icoon is beschikbaar in diverse kleuren en bestandsformaten: zie 2.2 Download instructies.

 

UGent facultaire iconen (NL) (met bounding box)

    Naar boven