Menu

Naar inhoud

Sjablonen

Inloggen NL - EN

1. Drukwerk

Alles om te printen in de UGent-huisstijl: enveloppen, visite- en groetenkaarten, brieven, formulieren, nota's, posters, brochures, voorblad (voor cursus, doctoraat...).

1.1 Envelop, visite- en groetenkaart

Raamcontract drukkerij Graphius

Personeel van de UGent kan dit drukwerk bestellen ‘op afroep’ bij huisstijldrukkerij Graphius (vroeger 'Geers Offset nv'). De exclusieve verbintenis (raamcontract) die hiervoor werd gesloten met deze firma houdt in dat de UGent dit soort drukwerk niet elders mag laten drukken of printen.

CONTACT

Drukkerij Graphius
Eekhoutdriesstraat 67
9041 Oostakker
T. +32 9 218 08 43
michel.bovens@graphius.com

   

  Hoe kan UGent-personeel bestellen?

  Bestel via Apollo (vanuit Athena).

  Registreer je de eerste keer door een profiel aan te maken in de online bestelmodule. Via je log-in worden je drukorders onthouden voor toekomstige (bij)bestellingen.

  Een bestelling gaat automatisch naar de drukpers na goedkeuring van de simulatie. Wijzigingen nadien zijn niet mogelijk. Je ontvangt géén drukproef per e-mail.

  Van zodra de budgethouder en/of proxy je bestelling goedkeurt gaat er een bestelbon naar Graphius en wordt het drukwerk ook definitief opgestart.

   

  Leveringsvoorwaarden

  • Binnen 1 tot 2 weken (minder milieubelastend via gebundeld transport en deels met fietskoerier)
  • Tussen 9 uur en 16 uur
  • Op UGent-locatie zoals aangegeven bij je bestelling

   

  Problemen of klachten?

  Heb je klachten over het huisstijldrukwerk (vb. beschadigde verpakking, verkeerde oplage, …)?

  • Contacteer Graphius (zie boven)
  • Informeer eventueel de directie Communicatie en Marketing zodat de dienstverlening geoptimaliseerd kan worden via communicatie@ugent.be

   

  Duurzaamheid

  De UGent hecht veel belang aan milieuzorg. Samen met Graphius worden bewust verschillende inspanningen geleverd om het drukproces milieuvriendelijk(er) te laten verlopen. Dit omvat o.a.:

  • 100% gerecycleerd FSC-gecertificeerd papier ‘Cocoon’
  • Gebruik van vegetale bio-inkten
  • Alcoholarm drukken
  • 100% gerecycleerde verpakking
  • Duurzame verwerking van afvalmateriaal
  • Intern milieucharter en milieucoördinator in de firma

   

  Hergebruik enveloppen in de UGent-binnenpost:

  • Omslagen in oude huisstijl (met oude UGent-logo op) kan je als personeel hergebruiken in de UGent-binnenpost, maar stuur ze niet buitenom de UGent-muren naar externe doelgroepen.

  • Je kan ook estafette-enveloppen gebruiken: die circuleren langer omdat je er andere adressen kunt overschrijven. Vraag ze aan via milieu@ugent.be

  voorbeeld estafette-envelop

   1.2 Brief

   Download hieronder het Word-sjabloon voor een brief (Nederlandse en Engelse versie samen in één zip-bestand).

   Deze sjablonen zijn geprogrammeerd in het secundaire font Arial om te vermijden dat het lettertype zou verspringen wanneer je het originele bronbestand in Word buitenom de UGent-muren digitaal doorstuurt. Je hoeft dit niet om te zetten naar lettertype 'UGent Panno Text'.

    

   Installeren als documentsjabloon

   1. Vul in Word je gegevens correct in, in de juiste taal. Dubbelklik in de koptekst om daar tekst te wijzigen.
   2. Kies na het invullen op 'Bestand' > 'Opslaan als' > 'Documentsjabloon'. Geef het sjabloon een passende naam. Dit ingevulde sjabloon wordt nu automatisch opgeslagen op de juiste locatie. 
   3. Je kan vanaf nu eenvoudig nieuwe documenten aanmaken via 'Bestand' > 'Nieuw' > selecteer het bewaarde sjabloon.
   4. Druk bij voorkeur af in kleur.

   DOWNLOAD

     

    Brief UGent NL voorbeeld
    Voorbeeld: brief centrale administratie
    Brief UGent NL FW
    Voorbeeld: brief faculteit Farmaceutische Wetenschappen

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Briefhoofd op formulieren

    Wil je zelf een formulier programmeren? Respecteer zoveel mogelijk dezelfde fontgroottes en principes zoals in het briefpapier. Let op de volgende zaken:

    • Logo: links (boven of onderaan) uitgelijnd op 2 cm van de bladrand, voor A4 op grootte 4,24 x 5,3 cm. Plaats het logo bovenaan als je het formulier vooral digitaal doorstuurt, zo komt dit goed binnen wanneer je erdoor scrollt op je pc. Zet het logo onderaan als je het document print.
    • Titel: bij voorkeur in hoofdletters, onderlijnd, blauw R30-G100-B-200
    • E-mailadressen en websites: volledig in kleine letters
    • Font: gebruik het primaire font UGent Panno Text alleen in deze sjablonen als je ze exporteert naar een pdf of als je ze uitprint om op te sturen, gebruik het secundaire font Arial als je het originele bronbestand in Word of Powerpoint buitenom de UGent-muren digitaal doorstuurt. Zie 4.2 Secundair: Arial

    DOWNLOAD

    briefhoofd
    Briefhoofd op formulieren: basis

     1.3 Nota - verslag

     Dit Word-sjabloon dient in eerste instantie voor het typen van een Nederlandstalig verslag. Met behulp van dit sjabloon kan je eventueel ook soortgelijke documenten opmaken zoals nota's, doctoraten, ...

     Het sjabloon bevat een voorblad, aanwezigheidslijst, inhoudsopgave, bijlagen en referenties. Je kan hier flexibel mee omspringen. Zo kan je bijvoorbeeld 'Referenties' weglaten wanneer dit niet relevant is of hoeft 'Bijlagen' niet op een nieuw blad te staan wanneer er slechts een paar bijlagen zijn.

     Gebruik de voorgeprogrammeerde tekststijlen. Ze zijn in het secundaire font Arial geprogrammeerd om te vermijden dat het lettertype zou verspringen wanneer je het originele bronbestand in Word buitenom de UGent-muren digitaal doorstuurt.

     Voorgeprogrammeerde titelstijlen

      

     Per faculteit verschilt alleen het voorblad. Gebruik voor bachelor- en masterproeven 1.7 Kaft - voorblad.

     DOWNLOAD

     1.4 Poster

     Wetenschappelijke poster

     Hiermee kan je een wetenschappelijke poster opmaken in PowerPoint. Sla het resultaat op als pdf en print hem af op ware grootte A0 formaat (= 84,1 x 118,9 cm) via een drukkerij of copycenter. Zo kan je je onderzoeksresultaten presenteren op bijvoorbeeld een congres.

     Per faculteit is er telkens een Nederlandse en Engelse versie met aangepast logo, facultaire icoon en kleur. Er is ook een versie voor onderzoeksgroepen over meerdere faculteiten en voor Campus Kortrijk.

     Dit sjabloon is een eerste aanzet die voorgeprogrammeerde basiselementen bevat zoals logo's, kleur, kaderstukjes, contactgegevens, afbeeldingen inladen... Je kan flexibel omspringen met dit sjabloon. Je kan elementen toevoegen of verwijderen ofwel in de slide ofwel via 'diamodel'.

     Gebruik een computer waarop het lettertype 'UGent Panno Text' geïnstalleerd is. Je kan uiteraard de tekst vergroten of verkleinen of het aantal kolommen aanpassen naargelang je inhoud.

     DOWNLOAD

      

     posterbeurs voorbeeld
     Voorbeeld wetenschappelijke posterbeurs faculteit Letteren en Wijsbegeerte (A0-formaat)

      

     Poster voor campagne of evenement

     Wil je zelf een poster ontwerpen voor een project of evenement?

     Let op alle basisprincipes: logo's, kleuren, typografie, beeldtaal, grid, ...

     De UGent huisstijl is heel herkenbaar via een basisopzet met blauwe kleurvlakken. Zie een aantal concrete voorbeelden bij het merkportfolio

     Je kan in dit vlak ofwel typografisch tekst toevoegen, ofwel achter het blauwe kleurvlak een foto of illustratie toevoegen. Het is krachtiger om een uniek beeld te ontwikkelen (in samenwerking met een grafische vormgever) die exclusief wordt ingezet voor je boodschap. Een affiche valt maar zo goed op als de unieke combinatie van woord en beeld. Zorg ervoor dat dit past bij de voorschriften qua beeldtaal.

     De directie Communicatie en Marketing kan je helpen bij het zoeken van een grafische vormgever die de nieuwe huisstijl perfect in de vingers heeft: communicatie@ugent.be

     Vermeld altijd in kleine letters een verantwoordelijke uitgever op de poster: 'V.U.: Universiteit Gent, ...' aangevuld met de directie/afdeling/faculteit/... en adresgegevens van de afzender.

      

     Voorbeeld: posters afdeling Studieadvies
     Voorbeeld: posters met illustratie of foto

      

     1.5 Flyer

     Dezelfde principes gelden voor een flyer zoals voor een poster. Werk bij voorkeur met grafische vormgevers en creëer een uniek beeld dat past bij de UGent-beeldtaal. Zo valt je boodschap sterker op.

     De directie Communicatie en Marketing kan je helpen bij het zoeken van een grafische vormgever die de nieuwe huisstijl perfect in de vingers heeft: communicatie@ugent.be

     Vermeld altijd in kleine letters 'Niet op de openbare weg gooien aub. V.U.: Universiteit Gent, … ' Vul de verantwoordelijke uitgever aan met je directie/afdeling/faculteit/... en adresgegevens.

     DOWNLOAD FLYER

     Kan je om één of andere reden toch niet werken met een grafische vormgever? Met deze Word-sjablonen kan je een eenvoudige flyer opmaken:

     1. formaat A5 (= A4 in twee snijden)
     2. formaat 3-luik (= A4 in 3 plooien 'zigzagvouw')

     Gebruik een computer waarop het lettertype 'UGent Panno Text' geïnstalleerd is. Het donkerblauwe titelvlak kan je vergroten of verkleinen naargelang de lengte van je titel. De lichtblauwe achtergrond mag je gerust vervangen door een eigen foto (rechtermuisknop > afbeelding wijzigen).

     Sla het resultaat op als pdf en laat dit bij voorkeur professioneel afdrukken/schoonsnijden/vouwen.

      

     voorbeeld: flyer A5 (links), 3-luik (rechts)

     1.6 Brochure

     Zorg dat een publicatie van de UGent voldoende professionele uitstraling heeft qua lay-out en afwerking. Schakel hiervoor een grafische vormgever in als je een publicatie wil maken, doe dit bij voorkeur niet zomaar in Word. Print het niet zelf, maar laat het drukken via een professionele drukkerij.

     De directie Communicatie en Marketing kan je helpen bij het zoeken van een grafische vormgever: communicatie@ugent.be. Bekijk de lijst met drukkerijen.

     DOWNLOAD WORD-BROCHURE

     Kan je om één of andere reden toch niet werken met een grafische vormgever? Met dit Word-sjabloon kan je toch zelf een vrij eenvoudige brochure opmaken op formaat A4.

     Gebruik een computer waarop het lettertype 'UGent Panno Text' geïnstalleerd is. Vervang de cover-illustratie door een andere illustratie of foto of laat alleen het kleurvlak over. Wijzig de colofon, afbeeldingen, tekst, ... Bewaar het resultaat als pdf en laat professioneel afdrukken.

     A4 brochure GE (NL)
     voorbeeld A4 brochure GE

      

     1.7 Kaft - voorblad

     Congresmapje

     Bestel het A4 kaftje voor op evenementen via de UGent-shop. Dit staat in het teken van 200 jaar UGent.

      

     Bachelor- of masterproef

     Gebruik dit Word-sjabloon als voorblad voor je bachelorproef, masterproef of eventueel doctoraat. Beschikbaar in Nederlands of Engels.

     DOWNLOAD

     Voorbeeld: voorblad faculteit Wetenschappen

      

     Cursus, doctoraat, ...

     Laat bij voorkeur je cover professioneel opmaken via een uitgeverij of drukkerij. Zij kunnen je een cover op maat ontwerpen in de huisstijl via grafische software.

     DOWNLOAD

     Kan je om één of andere reden toch niet werken met een professionele grafische vormgever? Met dit Word-sjabloon kan je een eenvoudige cover opmaken op formaat A4.

     Beschikbaar in Nederlands of Engels. Gebruik een computer waarop het lettertype 'UGent Panno Text' geïnstalleerd is. Je kan het gekleurde vlak eventueel vervangen door een afbeelding.

      

     Lannoo cover voorbeeld
     Voorbeeld cover cursus Academia Press

      

     Voorbeeld cover cursus deBOEKMAKERIJ
     Voorbeeld cover cursus deBOEKMAKERIJ
     Voorbeeld cover doctoraat University Press
     Voorbeeld cover cursus in Word

     1.8 Drukkerijen

     Laat bij voorkeur je drukwerk professioneel opmaken en/of drukken via een drukkerij of uitgeverij. Deze firma's kunnen op maat ontwerpen via grafische software en drukken in de huisstijl:

      

     voor envelop, groeten- en visitekaarten:

     Huisstijldrukkerij Graphius
     Eekhoutdriesstraat 67
     9041 Oostakker
     T. +32 9 218 08 43
     michel.bovens@graphius.com

      

     voor covers of ander drukwerk:

      

     Andere uitgeverijen of drukkerijen die zich engageren om de huisstijl correct toe te passen, kunnen zich aanmelden via huisstijl@ugent.be en toegevoegd worden in bovenstaande lijst.

     Naar boven